Hjemmesiden har ikke været opdateret siden 2014 og er ikke under opdatering. For at siden fungerer, er det nødvendigt med cookies. De bruges alene til statistik. Når du klikker dig videre på hjemmesiden, accepterer du samtidig brugen af cookies.
Hjælp til søgning

Indsprøjtning m. Glucokortikoider

Man begrænser systemisk anvendelse af Glucokortikoider (binyrebarkhormon) ved inflammatoriske reumatiske sygdomme pga. risikoen for alvorlige uønskede bivirkninger. En undtagelse er dog, hvor der er udbredt betændelsesaktivitet i bevægeapparatet, fx led og sener, og hvor man ikke kan kontrollere aktiviteten med andre antireumatika (betændelsesdæmpende medicin).   
 
Indsprøjtninger
Indsprøjtninger med Glucokortikoider dæmper betændelse i leddet og mindsker herved hævelse og smerte i området. Insprøjtninger i et led kaldes intraartikulære injektioner. Behandlingen er især gavnlig, hvis kun få led er angrebet.
 
Leddene tømmes først for væske, hvor efter der indsprøjtes binyrebarkhormon ind dem. I nogle tilfælde vil lægen indsprøjte et lokalt smertestillende middel sammen med binyrebarkhormon.
 
Virkningen kommer inden for 4 timer til 1-2 dage og kan vare fra få uger til flere måneder.
 
Bivirkninger
Ved gentagne injektioner med binyrebarkhormon kan man risikere de samme bivirkninger som ved indtagelse af binyrebarkhormon som tabletter. 
 
Lægerne prøver at mindske brugen af stoffet, da der er visse bivirkninger efter tre måneders behandling eller længere. Fx søvnproblemer og tynd og skrøbelig hud, som giver blå mærker og sår, hvis du støder huden.
 
Indsprøjtningerne kan give en lokal infektion, men det sker sjældent. Nogle patienter oplever en lokal smertereaktion i de første timer eller det første døgn efter indsprøjtningen.
 
Når man får binyrebarkhormon, øges risikoen for knogleskørhed. Derfor er det vigtigt tage tilskud af kalk og D-vitamin. Spørg lægen.
   
Graviditet og amning
Binyrebarkhormon skal undgås ved graviditet.
 
  
Tilbage     Udskriv

SPONSOR: