Hjemmesiden har ikke været opdateret siden 2014 og er ikke under opdatering. For at siden fungerer, er det nødvendigt med cookies. De bruges alene til statistik. Når du klikker dig videre på hjemmesiden, accepterer du samtidig brugen af cookies.
Hjælp til søgning

Hvordan udvikler sygdommen sig

Det første symptom på leddegigt er, at et eller flere led bliver angrebet af betændelse. Symptomerne udvikler sig typisk over uger eller måneder og kan brede sig til flere og flere led. Med tiden kan sygdommen ødelægge brusk, knogler og ledkapsler i de ramte led.
 
Skader på brusk, knogler og ledkapslerk sker ofte allerede i starten af sygdommen (ofte inden for de første to år). Hvis der er mistanke om leddegigt, skal lægen derfor hurtigt sende dig videre til en speciallæge. 
 
Gigten kan holdes nede
Du kan ikke blive helbredt for leddegigt, men ved hjælp af medicin kan man hæmme gigtens udvikling. Tidlig behandling er derfor essentiel.
 
Viden om sygdom og behandling kan hjælpe dig til at forstå din sygdom, så du kan handle hensigtsmæssigt på dine symptomer. Lægen og sygeplejersken kan være med til at give dig den fornødne viden.
 
Fysisk aktivitet og ledaflastning kan være med til at forebygge og lindre konsekvenserne af gigten. Råd og vejledning fra en fysioterapeut og ergoterapeut kan hjælpe dig.
 
En række andre professionelle - psykolog, socialrådgiver, fodterapeut, bandagist m.fl. - kan ligeledes hjælp dig med at håndtere din sygdom og dens konsekvenser . 
 
Uforudsigelig sygdom
Nogle rammes hårdere af gigt end andre, og det kan være svært at forudsige, hvordan leddegigten vil udvikle sig hos den enkelte. Nogle er meget plagede og har smerter hele tiden, mens andre ikke mærker særligt meget til gigten.
 
Hos nogle udvikler gigten sig langsomt og spreder sig til flere og flere led, men den hos andre kan komme meget pludseligt og måske kun sætter sig i et enkelt led. Nogle oplever, at leddegigten går helt i ro.
 
De fleste vil sikkert opleve, at smerter, hævelser, ømhed og andre gener over tid ændrer sig i styrke. Der vil være både gode perioder og dårlige perioder, som kan svinge frem og tilbage.
 
Risiko for osteoporose
Kronisk leddegigt giver i sig selv en øget risiko for osteoporose (knogleskørhed). Behandling med binyrebarkhormon (som for mange leddegigtpatienter i perioder er et led i behandlingen), er endnu en risikofaktor for udvikling af osteoporose. Følgende kan øge din risiko yderligere:
  • Din vægt er lav.
  • Du får for lidt kalk og D-vitamin.
  • Du er ikke nok fysisk aktiv.
  • Du får ikke nok sollys.
  • Du ryger.
Læs mere på Osteoporosedoktor.dk 
 
  
Tilbage     Udskriv

SPONSOR: