Hjemmesiden har ikke været opdateret siden 2014 og er ikke under opdatering. For at siden fungerer, er det nødvendigt med cookies. De bruges alene til statistik. Når du klikker dig videre på hjemmesiden, accepterer du samtidig brugen af cookies.
Hjælp til søgning

Symptomer

Patienten skal undersøges for:
 
 
1) Ledsymptomer
 
Ledsymptomer med klassisk inflammatorisk morgenstivhed, som kan veksle i intensitet over tid og til tider helt forsvinde. DIP-ledsymptomer* er meget karakteristisk, men ses ikke hos alle patienter med PsA, mens det praktisk taget aldrig er en præsentation ved Reumatoid artrit.
 
*DIP=distal interphalangeal led
2) Aksial artrit
 
Aksial artrit med inflammatorisk natlig rygsmerte - oftest nakke eller lænd - som lindres ved bevægelse og/eller smerter i SI-led eller smerter i balde(r). Smerter fra thoraxskelet med ledsagende nedsat bevægelighed (som hos mb. Bechterew patienter).
3) Fortykkede fingre og tæer
 
Fortykkede fingre og tæer (daktylitis), der ikke er så smertefuldt som artritten. Bliver diffust forøgede i omfang i hele deres udstrækning. Svinder ofte spontant (figur 8).
 

Figur 8: Daktylitis
4) Smerter ved tilhæftning af ledbånd
 
Smerter ved tilhæftning af ledbånd (entesitis) kan præsentere sig svarende til alle tilhæftninger af ledbånd, ledkapsler og sener. Skyldes en inflammatorisk reaktion. Den hyppigste præsentation af dette fænomen ses ved Achillessene og svarende til fascia plantaris. Det kan i nogle tilfælde medføre hælsmerter, hvilket kan være invaliderende for patienten.

Det er et karakterisktisk fund ved UL-doppler (ultralydsundersøgelse) undersøgelse (figur 9), hvor synovitis synes at være mindre betydende fund.
 
Denne entesitis kan også ramme ikke-synoviale led og præsenterer sig derfor også ved manubrium og sternum, svarende til costale led, i sternoklavikulær og costovertebralled, symfyse og senetilhæftninger på bækken og thoraxskelet (figur 10).
 


Figur 9: Ultralyd viser entesitis


    
Figur 10: Entesitis: Morfologi og prædilektionssteder
5) Psoriasis
 
Psoriasis kan præsentere sig i forskellige former på forskellige lokalisationer (figur 11 og 12).
    
Specielt skal patienten med ledgener screenes for:
  • Hudforandringer mellem nates, under mammae, i aksiller (invers psoriasis).
  • Negleforandringer med typiske fingerbølprik, ”oliepletter”, sivmarvsfortykkelse og onykolyse (figur 13).
Bemærk at neglepsoriasis kan være eneste præsentation af hudsygdommen hos patienten med PsA.
 
De psoriatiske negleforandringer er nærmere relateret til artrit end hudforandringerne, da ca. 80% af artritpatienterne har negleforandringer.
 
 

Figur 11: Psoriasis vulgaris 
 

Figur 12: Pustulosis palmoplantaris
 

Figur 13: Neglepsoriasis
 
Kilde: Reumatologi, FADL's Forlag 2006
 

  
Tilbage     Udskriv

SPONSOR: