Hjemmesiden har ikke været opdateret siden 2014 og er ikke under opdatering. For at siden fungerer, er det nødvendigt med cookies. De bruges alene til statistik. Når du klikker dig videre på hjemmesiden, accepterer du samtidig brugen af cookies.
Hjælp til søgning

Blodprøver

Blodprøver kan anvendes til at stille din diagnose samt til at holde øje med, hvordan sygdommen udvikler sig, og hvordan du reagerer på den medicin, du får.
 
Normale blodprøver kan ikke udelukke, at du har leddegigt i en meget tidlig fase, men en række forskellige blodprøver kan vise, om du har betændelsesaktivitet i kroppen. Blodprøverne er kun en del af lægens samlede undersøgelse.
 
Hvordan tages blodprøverne?
Blodprøven tages typisk fra en blodåre i armens albuebøjning. En sygeplejerske binder et bånd om din overarm, renser huden med sprit og stikker en nål i blodåren. Blodet løber gennem nålen og ned i et aflangt glas.
 
Når nålen trækkes ud, får du et lille stykke vat på stikket. Det hele varer få minutter. Bagefter er det en god idé at holde armen bøjet sammen i et par minutter.
 
Nogle synes, at det kan være lidt ubehageligt at blive stukket, men det gør ikke ondt at få taget en blodprøve.  
 
Hvad kan blodprøverne vise?
 
CRP
Reumafaktor
Forhøjet blodsænkning
Lav blodprocent
Anti-CCP
ANA-test
 
Når du er i behandling
Hvis du allerede er i behandling, vil lægen bruge løbende blod- og urinprøver til at holde øje med eventuelle bivirkninger af medicinen.
 
 
  
Tilbage     Udskriv
 
 
 
 
 
 

SPONSOR: